各地相继放宽入境限制,不少人都开始相约三五好友外游。日前,一名网民(下称︰事主)⭐在讨论区发文分享自己最近与年轻女同事的对话,事主向年轻女同事推荐博多景点多,岂料女同事一句「吓?去旅行去睇景点咁闷?呢啲老人行程真係唔啱我啰」,令事主不禁回想以前玩足一日的行程,感叹现在的自己「未必有气有力行到咁耐」!

同场加映: 【快闪旅行团】💠直击黑门市场近况!老舖香港旅客依旧!新鲜海鲜直送 拖罗丼只係$80起

近日,事主以「旅行行程可以反映一个女人仲后唔后生」为题,在香港讨论区发文分享自己听到有数位年轻女同事表示想去日本食、买、玩,于是事主便向她们推荐博多,且以「睇吓景点都几好行又好睇」为吸引点,谁知女同事一句「吓?去旅行去睇景点咁闷?呢啲老人行程真係唔啱我啰」,及后就完全无视事主,继续围绕日本食、买、玩等行程聊天。

事件令事主回想「细个嗰阵去东京行足一日玩足一日」,现在的自己「未必有气有力行到咁耐」,加上人大了各方面都较为成熟「唔想只係局限自己shopping」。

香港讨论区